Berry van Galen

voeten die de weg kwijt zijn, de dorpsstraat die verandert in een bospad en een briefje met rekeningnummers – maar van wie waren die ook alweer? In Embrace Your Memories verbeeld ik de levensreis van mijn dementerende moeder. Collages van oude familiekiekjes, tijdschriftknipsels en zelf gemaakte foto’s tonen de toenemende verwarring over tijd, plaats en ruimte. Melancholische doorkijkjes laten zien hoe het ooit was, maar de puzzelstukjes passen niet meer bij elkaar. Fragmenten uit het verleden smelten samen met foto’s van nu. Onderweg door de tijd wordt reizen steeds meer dolen. Toch gaan de mooie details van het leven niet helemaal verloren; die vormen in dit project het uitgangspunt voor een nieuwe werkelijkheid.

embrace your memories

Het vinden van je weg in de wereld is een terugkerend thema in mijn werk.

Het project ‘Omdat jij en ik’ gaat over de zoektocht naar mijn eigen identiteit als helft van een eeneiige tweeling. De beelden bevragen de twee-eenheid die ik zelf voel maar die ons ook van jongs af aan is opgelegd. Foto’s uit het familiealbum laten zien hoe wij vaak beschouwd werden als één.

Eén verjaardagstaart, één fietsje en zelfs eten van hetzelfde bord. Door ze te manipuleren en in te zoomen op details ontvouwt zich een verhaal over de vergaande impact van zo’n verbintenis. Zo groeit het geboortevlekje naast mijn rechteroog – waarmee mijn zusje en ik uit elkaar werden gehouden – uit tot een allesbepalende rode stip. Loskomen is een illusie; waar houdt de één op en begint de ander?